Reportage 3: Yrke – Fotograf

on

Att vara fotograf. Hur blir du det egentligen? Vilka kunskaper krävs? Vad är det faktiskt som skiljer en bra fotograf mot alla oss andra som tar bilder precis varenda dag?

Det var dagarna innan Eurovision Song Contest skulle gå utav stapeln i Stockholm och Jonas som är dokumentationsfotograf hade fått i uppdrag att fotografera en sponsringsaktivering i Kungsträdgården där de hade byggt upp något som kallades för Eurovision Village.

Mina förväntningar var höga och jag tänkte att äntligen skulle jag få lära mig grunden till fotografering, vad ska jag göra för att ta den där absolut bästa bilden? Men vi pratade ingenting om de faktiska hårda kunskaperna som krävs för att vara fotograf, utan väldigt mycket mer om det bakomliggande. Mindset, hur du tänker, vad är det du ska försöka hitta en i en bild, att inte ”bara” ta en tråkig bild och att de är detta är skillnaden.  Jonas pratade väldigt mycket om hur det handlar om att leverera det som kunden frågar efter, men vet att den inte vill ha.

Jonas är på ständig jakt efter objekt att fotografer, att lägga i sin fotobank. Det var fascinerande att vara ute och gå med honom på stan för plötsligt stannade han, plockade fram en kamera ur sin väska och så kom de där berömda orden som jag hörde ett flertal gånger… ”Jag ska bara”.  Självklart handlade det om att han hade sett ett objekt som skulle passa så bra till, ja vad det nu kunde vara. I detta fall ett gäng måsar på Sergels Torg.

När vi under dagen pratar om fördomar så har vi en väldigt intressant diskussion och jag inser själv att jag besitter väldigt mycket utav dem. Men den största enligt Jonas är ändå följande:

Den vanligaste fördomen är att det är kameran som gör jobbet och inte jag som fotograf.

Som vanligt så spelade jag också under detta studiebesök in en podcast med yrket, den här gången sitter vi i Berzeliiparken och har ett samtal om hur du blir fotograf, vilka egenskaper som krävs, hur ser framtiden ut för en fotograf? Hur är det att vara egenföretagare?

Lyssna på den här (länk till hemsida), alternativt gå in på itunes, eller för er som använder appen acast så finns den även tillgänglig där.

 Vad är det då jag tar med mig ifrån detta studiebesök?

1. Att vara dokumentationsfotograf handlar om att dokumentera hur någonting är eller har varit, men på ett sådant sätt att det blir intressant att kolla på.

2.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *