Reportage 4: Yrke Butiksmedarbetare

Butiksmedarbetare, ett yrke som har funnits så länge som vi har haft butiker, eller till och med redan innan dess fanns det också på de olika handelsplatserna, fast såklart i en annan tappning. Butiksmedarbetare på en matvarubutik, ett yrke som åtminstone jag kommer i kontakt med nästan varje dag, men ändå inte riktigt kan säga att jag har full koll på.

Jag skulle säga att det är ett utav de äldsta yrken som vi har, att vara ”handlare”, men såklart har utvecklingen varit enorm. Jag har gjort ett studiebesök på ICA Aspudden, där jag fick möjligheten att under en dag följa Mattias Wagenius  och samtidigt pröva mer eller mindre allt som ingår i en arbetsdag för honom. Arbeta i kassan, plocka varor, inventera, beställa och estimera inköp och såklart även ta emot leveranser. Helt enkelt en vanlig dag.

Jag måste erkänna det här är ett utav de yrkena då jag har funderat ”Hur svårt kan det vara?” (läs mitt inlägg om denna inställning genom att klicka på länken), men jag skulle återigen få mig motbevisad. Det som mest förundrade mig var den stora kunskapen och insikten om kunderna beteendemönster, och hur mycket varor som ska beställas hem varje dag för att det inte ska ta slut, men inte heller bli över. Det ska helt enkelt vara lagom mycket varor samtidigt som det ska se mycket ut för att då köper vi mer.

Jag hade intressanta samtal om marknadsföring, om säljstrategier, men också vikten av att jobba i kassan (ja ni ser rätt, det står inte sitta i kassan utan faktiskt jobba i kassan), att växla arbetsuppgifter och såklart att bemöta alla kunder som varje dag kommer till butiken för utan dem så vore de ingenting.

Såklart så spelades det även in en podcast ifrån detta studiebesök, surfa in på itunes, acast eller här på hemsidan så hittar ni den.

Vad finns det då för lärdomar och kunskap som går att plocka ifrån en butiksmedarbetare? Det som jag framförallt tar med mig är kombinationen utav ”pricka rätt” i de varor som är beställda, att få de där mötena med kunderna, att lycka stapla produkterna och att få kunderna att känna att de trivs. Det är många faktorer som ska stämma och när alla dessa gör det de är då det är som bäst.

Vad finns det att lära i ditt yrke? Vad innebär det att ”pricka rätt” i just ditt yrke?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *